Lineariteit is een denkfout

Voor wie 4 februari het interview tussen Adriaan van Dis en Yuval Noah Harari bij DWDD heeft gemist. Yuval is een van de grotere denkers van onze tijd en wijdt in het interview uit over meerdere thema’s. De rode draad in zijn verhaal is echter omgaan met verandering. En zijn boodschap zet aan het denken.

Mensen denken lineair: zoals het de laatste tien jaar ging, zal het zich voortzetten. Een bijzondere overtuiging, aangezien geschiedenis zich zelden herhaalt. Omdat onze toekomst onvoorspelbaar is en afhangt van de keuzes die we gaan maken, kunnen we ook niet weten wat voor vaardigheden we nodig gaan hebben in de nabije toekomst.

Yuval stelt dat we daarom het beste inzetten op één specifieke belangrijke kwaliteit: ons vermogen tot aanpassing. Jezelf steeds weer opnieuw uit te kunnen vinden. Veranderen. Deze vaardigheid gaat niet over studeren, goede cijfers halen, over feiten in je hoofd stampen en je werk goed doen. Deze vaardigheid zit op persoonlijke ontwikkeling. Het vraagt zelfbewustzijn en jezelf doorlopend de juiste vragen stellen om vervolgens andere keuzes te kunnen maken.

Met de focus op de problemen van alledag, kijken we vaak niet naar wie we werkelijk willen zijn en wat we daarvoor moeten veranderen. De mensen die bij Flink komen voor coaching, hebben dat inzicht soms al wel verkregen, maar vragen nog om de oplossing. Een kant-en-klare oplossing bieden wij niet. Wij reiken iets waardevollers aan. Wij leren mensen hoe zij ook zelf tot de juiste vragen en oplossingen kunnen komen, waarmee ze niet alleen nu, maar ook in de toekomst in staat zijn te veranderen.

Iedere nieuwe keuze verandert jouw toekomst. Wil jij de mensen in jouw organisatie bestand maken voor de toekomst? Of wil jij jezelf als ondernemer de juiste vragen leren stellen? Maak hier een afspraak met ons.